Op 7 december is het dan eindelijk zover: neuropsycholoog Erik Scherder geeft een online lezing over de werking van het brein speciaal voor Carinova. De lezing is georganiseerd door Jong Carinova in samenwerking met studievereniging Hysteria. Met meer dan 500 mensen aan hun laptop gekluisterd is de avond een groot succes! Vol lof en respect voor ons werk deelt Erik Scherder zinvolle tips om met elkaar de kwaliteit van onze hersenen te waarborgen.
De pandemie heeft de afgelopen anderhalf jaar impact gehad op iedereen. En nog steeds bevinden we ons in een onzekere tijd. Bijna elke sector heeft te maken met flinke drukte, de zorg in het bijzonder. “Het ene probleem opgelost en het andere probleem ligt er alweer”, is hoe Scherder het werken in de zorg omschrijft.
Hij vertelt dat mensen in de zorg van nature erg sterk zijn op het gebied van empathie. Een fijne eigenschap, maar ook een valkuil. In combinatie met de enorme druk op de zorg kan dit leiden tot chronische stress. Dit heeft uiteraard nadelige effecten op je brein en lichaam. Het is daarom extra belangrijk om in deze hectische tijd goed voor je hersenen te zorgen.
Het nemen van rust is daarbij essentieel voor het brein. “Momenten van rust leiden tot creativiteit”, legt de neuropsycholoog uit. Zo geeft hij het voorbeeld dat een goed idee je vaak te binnen schiet wanneer je ontspant. Voor deze ontspannen momenten hebben we echter weinig tijd op de werkvloer.
Door de drukte wordt er ook weinig stilgestaan bij de successen op de werkvloer. De algemene ‘job satifsfaction’ is daardoor in tijden van corona afgenomen. Er zijn minder momenten van geluk. Dit terwijl deze essentieel zijn voor een optimale werking van het brein! Deze positieve momenten creëer je door jezelf (of een ander) regelmatig een schouderklopje te geven. Hierdoor komt er een beloningsgevoel vrij in je hersenen. Geef jezelf en je collega’s dus vaker een compliment!
Tot slot is het belangrijk om je hersenen te blijven trainen. Tot ongeveer het 30e levensjaar zijn de hersenen in ontwikkeling. De kwaliteit van het brein kan echter ook op latere leeftijd worden gewaarborgd. Dit doe je door dingen te blijven ondernemen die moeite kosten. Daag jezelf uit en probeer af en toe iets nieuws. Het brein staat rechtstreeks in verbinding met je lichaam en een actieve levensstijl is daarom cruciaal. Genoeg dus om mee aan de gang te gaan!
Neem voldoende rust, daag jezelf uit, blijf bewegen en geef je collega vooral een compliment.